Gertjan bakt beste roomboter amandelstaaf van Nederland

WAGENINGEN – De winnaar is bekend! Gertjan sleept dit jaar de hoofdprijs van de roomboter amandelstavencompetitie van het Echte Bakkersgilde in de wacht. Gertjan, De Echte Bakker met winkels in Schoonhoven en Lekkerkerk haalde in 2014 de tweede plaats en pakt nu het goud. De tweede plaats is voor Thijs Koolen, De Echte Bakker in Ell en het brons gaat naar Sjaak Doeleman, De Echte Bakker in Werkhoven.

Keuring
In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende drie weken hun roomboter amandelstaaf aanbieden voor de beoordeling.

Een recordaantal van 155 staven werd gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, in samenwerking met een keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. De eerste inzending van Gertjan scoorde al meteen een 8,2 waarmee hij een finaleplaats zeker stelde. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboter amandelstaaf in de winkel gekocht.

Uitmuntende smaak
In de finale streden twintig Echte Bakkers om de prijzen. Mark van Wijk: “De kwaliteit in deze finale was ongekend hoog. We hebben meer staven dan ooit met een acht kunnen beoordelen en de verschillen tussen de winnaars zijn heel erg klein.” De roomboter amandelstaaf van winnaar Gertjan scoorde uitmuntend op smaak. “Vol van smaak, een genot om te eten,” aldus Mark van Wijk.
Gertjan reageerde heel opgetogen op het goede nieuws. Hij sprak over de ‘kroon op het werk’ na veel en vaak oefenen, waar zijn vrouw en dochters hem de gelegenheid voor geven.

Een top staaf vol van smaak en een genot om te eten. ~ Mark van Wijk (keurmeester).

Concentratie is het allerbelangrijkst
Gertjan heeft een eigen receptuur voor het bladerdeeg en de spijs van zijn amandelstaven. Het maken van dit product is een heel secuur werkje. Bij het inrollen van de spijs in het deeg wordt heel goed gelet op de naad van het deeg. Deze moet mooi recht zijn. Ook het strijken met ei moet netjes gebeuren. Gertjan is graag alleen in de bakkerij om te werken aan de beste roomboter amandelstaven maar waardeert de hulp die hij krijgt van Adriaan Zijderlaan. De vorige eigenaar van de bakkerij is inmiddels 74 jaar oud en nog altijd betrokken bij het bakkersvak. Ook de ouders van Gertjan delen mee in het succes van hun zoon. Zij reden speciaal naar Wageningen om de roomboteramandelstaaf voor de voorronde te brengen.

De competitie
Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren en daarnaast organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder de roomboter amandelstavencompetitie. In de winkels van Gertjan zijn de winkeldames heel enthousiast over de gewonnen prijs. Zij laten u graag proeven van de prijswinnende roomboter amandelstaven.

De kroon op het werk, na veel en vaak . ~ Gertjan Treur.

Beoordeling

Algemeen Cijfer Vorm 8 Afwerking/verzorging 8 Uitwendige kleur 9

Basis Bakaard 9 Structuur 8 Eeteigenschappen 9 Smaak 9

Vulling Verhouding vulling / basis 8 Kleur van de vulling 8 Eeteigenschappen vulling 8 Smaak van de vulling 8

Gemiddelde indruk 8

Gemiddelde score 8.33

Volg ons op:
Gertjan De Echte Bakker
@gtreur