Een recordaantal van 155 staven werd gekeurd door Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier
en GildePartner Van der
Pol, in samenwerking met een keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. De eerste inzending
van Gertjan scoorde al meteen een 8,2 waarmee hij een finaleplaats zeker stelde.
Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboter amandelstaaf in de winkel
gekocht.
Uitmuntende smaak
In de finale streden twintig Echte Bakkers om de prijzen. Mark van Wijk: “De kwaliteit in
deze finale was ongekend hoog. We hebben meer staven dan ooit met een acht kunnen beoordelen
en de verschillen tussen de winnaars zijn heel erg klein.” De roomboter amandelstaaf van
winnaar Gertjan scoorde uitmuntend op smaak. “Vol van smaak, een genot om te eten,” aldus
Mark van Wijk.
Gertjan reageerde heel opgetogen op het goede nieuws. Hij sprak over de ‘kroon op het werk’
na veel en vaak oefenen, waar zijn vrouw en dochters hem de gelegenheid voor geven.
Een top staaf vol van smaak en een genot om te eten.
~ Mark van Wijk (keurmeester).
Concentratie is het allerbelangrijkst
Gertjan heeft een eigen receptuur voor het bladerdeeg en de spijs van zijn amandelstaven.
Het maken van dit product is een heel secuur werkje. Bij het inrollen van de spijs in het
deeg wordt heel goed gelet op de naad van het deeg. Deze moet mooi recht zijn. Ook het
strijken met ei moet netjes gebeuren. Gertjan is graag alleen in de bakkerij om te werken
aan de beste roomboter amandelstaven maar waardeert de hulp die hij krijgt van Adriaan
Zijderlaan. De vorige eigenaar van de bakkerij is inmiddels 74 jaar oud en nog altijd
betrokken bij het bakkersvak. Ook de ouders van Gertjan delen mee in het succes van hun
zoon. Zij reden speciaal naar Wageningen om de roomboteramandelstaaf voor de voorronde te
brengen.
De competitie
Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten
bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het
Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze
te keuren en daarnaast organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder de
roomboter amandelstavencompetitie.
In de winkels van Gertjan zijn de winkeldames heel enthousiast over de gewonnen prijs. Zij
laten u graag proeven van de prijswinnende roomboter amandelstaven.
De kroon op het werk, na veel en vaak .
~ Gertjan Treur.